Blog

Norrlands djup

Norrland är ett vidsträckt område som utgör nästan 60 procent av Sveriges yta. Det finns gott om utrymme för varje invånare då endast 12 procent av svenskarna bor i denna del av landet, något som innebär knappt 5 invånare per kvadratkilometer. Norrland var under lång tid outforskat och mestadels bebott av samer. Fram till början av 1600-talet var hela Norrland, inklusive finska Österbotten, ett enda län. Därefter började det sakta men säkert delas in fler län.

Idag har Norrland fem län och nio landskap. Länen är dessa följande: Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland, Jämtland och Gävleborg. Landskapen är i sin tur Lappland, Norrbotten, Västerbotten, Ångermanland, Jämtland, Härjedalen, Medelpad, Hälsingland och Gästrikland.

Även om Norrland är uppdelat i flera län och landskap delar de på samma norrländska dialekt, historia, kultur och natur. Flera inofficiella flaggor visar på att landskapen i Norrland har mycket gemensamt, varav den kändaste förmodligen är en som vann efter en omröstning 1992 i en veckotidning – en potentiellt passande flagga för ett nytt nordeuropeiskt land eftersom det har ett gul-blå kors och vit bakgrund!

I Norrland finns det gott om platser att besöka och uppleva. För att ta några exempel finns Höga kusten, Ishotellet i Jukkasjärvi och skidorten Åre.

Höga kusten

Världsarvet Höga kusten är ett kustområde i Ångermanland som sträcker sig från Härnösand till Örnsköldsvik. Höga kusten är ett passande namn för detta vidsträckta område då det just sker en gradvis höjning hela tiden, en landhöjning, på sig cirka 8 millimeter varje år efter inlandsisen från istiden. I Höga kusten ingår monumentala Skuleskogens nationalpark och Skuleberget (nära E4an vid Docksta) på 300 meter. Skuleberget är ett av de populäraste turistmålen där du kan utmana dig om att ta dig upp på berget, antingen genom klättring, linbana eller vandringsled. När du ändå är på väg till Norrland, kör på Högakustenbron, ett av Sveriges högsta byggnadsverk med en höjd på 180 meter.

Ishotellet i Jukkasjärvi

Världens första och även största ishotell hittas drygt två mil öster om Kiruna, vid Torne älvs strand och ut över isen i Jukkasjärvi. Hotellet grundades 1989 och har en area på 5500 kvadratmeter. Vad som gör hotellet till en sådan finurlig turistattraktion är att det byggs om varje vinter med endast snö och is som byggnadsmaterial. Byggnadsarbetare slipper därför tänka på isolering, golvlister, målning och andra vanligt förekommande standarder inom bygg! Hotellet är därför också kanske världens mest kreativa hotell då det återuppstår i en ny skepnad med ny arkitektur varje år. Det byggs, smälter och byggs om igen.

Skidorten Åre

Åre är Sveriges mest anrika skidort och även den största fjällsport- och alpinsportorten i Sverige. Här finns ett brett utbud av skidåkning, shopping, restauranger och barer. Åre har en rik historia ända sedan vikingatiden och framåt. Till exempel har Åre gamle kyrka anor från 1100-talet, och under medeltiden var Åre en välbesökt “turistattraktion” då pilgrimer brukade vandra genom Åredalen från och till Norge. På 1970-talet gjordes stora satsningar på vinterturism i Åre, något som visade sig ge lysande resultat eftersom Åre numera är en välkänd turismdestination för skidsport, som dessutom arrangerat Alpina VM ett flertal gånger.

fusion